Kanters-bhv.nl

BHV – Zorg – Medisch

Ben ik verslaafd?

Wanneer weet ik of ik verslaafd ben? Ik rook, drink en blow wel regelmatig, maar ben ik dan ook een verslaafde? Wanneer ben ik nog niet verslaafd en wanneer moet ik mijzelf een verslaafde noemen. Dit zijn vragen die een verslaafde vaak uit de weg gaat, want zolang er niet wordt gesproken over een verslaving, bestaat er ook geen verslaving.

De fases van een verslaving

Iedere verslaafde is uniek, maar ze doorlopen wel dezelfde soort fases voordat ze daadwerkelijk verslaafd zijn. In het begin worden er vooral verdovende middelen gebruikt om uit te proberen, dat is echt de experimenteerfase. Langzaamaan gebruikt de verslaafde steeds vaker, maar nog niet zoveel dat zijn leven wordt beïnvloed, op dat moment zit de verslaafde in de fase van sociaal gebruik. Wanneer er overmatig verdovende middelen worden gebruik en het je leven gaat belemmeren, dan is er echt sprake van een verslaving> Iedere persoon kan de verslaving anders ervaren, een verslaving kan namelijk zowel lichamelijk als psychisch zijn. 

Wat te doen als je verslaafd bent?

Het eerste wat nodig is, is toegeven dat je verslaafd bent en op zoek gaan naar de juiste hulp. Verslavingszorg is een team die gespecialiseerd is in mensen met een verslaving en kunnen geschikte hulp bieden, zoals zorg op maat. Er wordt een traject samengesteld met de verslaafde en de hulpverleners. Met dat traject gaan ze dan aan de slag, juist omdat het traject persoonsgebonden is en volledig aansluit bij de wensen en behoeftes van de verslaafde, biedt het de juiste handvatten om een terugval te voorkomen. Niet alleen het leven van de verslaafde wordt beïnvloed door de verslaving, maar ook het leven van de mensen eromheen. Tijdens het afkicktraject speelt ook de omgeving, het netwerk van rondom de verslaafde een grote rol in het herstel. Een verslaving overwinnen kan je namelijk niet alleen.